Iftar is incomplete without a refreshing plate of creamy bhallay. This creamy bhalla recipe is a treat for your taste bud because of the smooth texture and bhallay which will melt in your mouth. Give a try to this Iftar special creamy bhalla recipe a try and share your feedb ...
Dahi bhallay kurkure
Ingredients for bhalay:
Skinless black lentil 1 cup
Yellow lentil 1/2 cup
Salt to taste
Black pepper powder 1/2 tsp
Red chili powder 1 tsp
Ginger (chopped) 1 tbsp
Green chilies (chopped) 2
Water as required
Milk ½ cup + water ¼ cup for soaking
Ingredients for green chutney:
Fresh coriander 1 cup
Mint leaves 6-8
Green chilies 2
Salt to taste
Vinegar 1 tbsp
Lemon juice 1 tbsp
Ingredients for tamarind sauce:
Tamarind pulp 1 cup
Mint leaves 5-6
Sugar 2 tbsp
Salt to taste
Cumin powder 1/2 tsp
Red chili flakes 1 tbsp
Assembling:
Yogurt as required
Green chutney as required
Tamarind sauce as required
Chaat masala for sprinkle
Kurkure for topping
Directions for Dahi Bhallay:
In a bowl add mash daal and water and keep it for overnight now do the same with mong daal and soak overnight.
Now the next day strain both lentils.
In a blender add both lentils with ginger, black pepper, green chilies, salt and water as required and blend until you get a smooth paste.
Now make small balls of the mixture and fry until golden brown.
Dip fried bhalay in the milk+water mixture for 8 to 10 minutes and take it off.
Directions for Green Chutney:
In a blender add green chilies, green coriander, salt, mint, lemon and vinegar.
Blend it until its smooth in consistency. Your green chutney is ready.
Directions for Imli Chutney:
In a blender add imli pulp, sugar, crushed chillies, salt, cumin powder and mint leaves.
Blend it until its smooth in consistency. Your imli chutney is ready.
Assembling:
In a platter place bhallay then top with yogurt, then drizzle green chutney, then imli chutney.
Lastly sprinkle chaat masala and top up with Kurkure.
Your tasty dhai bhalay are ready to serve.
Preparation time: 15-20 minutes
Cooking time: 30-40 minutes
Serving: 5-6 persons
دہی بھلے ریسپی
بھلے بنانے کے اجزاء:
ماش دال 1کپ
مونگ دال آدھا کپ
نمک حسبِ ذائقہ
کالی مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ادرک 1کھانے کا چمچ
سبز مرچیں 2عدد
پانی حسبِ ذائقہ
دودھ آدھا کپ
پانی 1چوتھائی کپ
سبز چٹنی:
تازہ دھنیا 1کپ
پودینے کے پتے 06-08عدد
سبز مرچیں 2عدد
نمک حسبِ ذائقہ
سرکہ 1کھانے کا چمچ
لیموں کا رس 1کھانے کا چمچ
املی سوس :
املی کا گودا 1کپ
پودینے کے پتے 5-6عدد
چینی 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
کٹی لال مرچیں 1کھانے کا چمچ
اسمبلنگ:
دہی حسبِ ضرورت
سبز چٹنی حسبِ ضرورت
املی سوس حسبِ ضرورت
چاٹ مصالحہ چھڑکنے کے لئے
کُرکُرے ٹوپنگ کے لئے
دہی بھلے بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں ماش دال اور پانی ڈال کر رات بھر بھگو دیں۔
اب ایک دوسرے باؤل میں مونگ دال اور پانی ڈال کر رات بھر بھگو دیں۔
پھر اگلے دن دونوں دالوں کو اچھی طرح چھان لیں۔
اب ایک بلینڈر میں دونوں دالیں، ادرک، کالی مرچ، سبز مرچیں، نمک اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔
پھر اس مکسچر سے گول لڈو بنا لیں اور گولڈن براؤنے ہونے تک فرائی کر لیں۔
اب ان بھلوں کو دودھ اور پانی کے مکسچر میں آٹھ سے دس منٹ ڈِپ کر دیں۔
سبز چٹنی بنانے کی ترکیب:
ایک بلینڈر میں سبز مرچیں، سبز دھنیا، نمک، پودینہ، لیموں کا رس اور سرکہ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح بلینڈ کر لیں، سبز چٹنی تیار ہے۔
املی چٹنی ترکیب:
ایک بلینڈر میں املی کا گودا، چینی، کٹی لال مرچیں، نمک، ذیرہ پاؤڈر اور پودینے کے پتے ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں، املی چٹنی تیار ہے۔
اسمبلنگ:
ایک پلیٹر میں بھلیرکھیں اور پھر اس پردہی سبز چٹنی اور املی چٹنی ڈالیں۔
اب اس پر چاٹ مصالحہ اور کُرکُرے چھڑک دیں۔
مزیدار دہی بھلے تیار ہیں۔
تیاری کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 30-40منٹ
افراد: 5-6
0 Comments