Find Us on Facebook

header ads

Tandoori Peri Bites With Achari Flavor | SooperBestRecipes



We all love peri bites so here we have two flavors achari and tandoori peri bites you can try to satisfy your spice cravings. Try these tandoori peri bites with achari flavors and share your feedback with us. ...


Tandoori Peri Peri bites  with achari flavour
Ingredients for tandoori masala: 
Coriander seeds 2 tbsp 
Cumin powder 1 tbsp 
Garlic powder 1 tsp 
Cloves 9-10 
Mace 1 
Cinnamon sticks 2 pieces 
Green cardamoms 4 
Black cardamom 2 
Salt 1 tsp 
Red chili powder 1 tbsp 
Kashmiri chilies 2 
Citric acid 1/4 tsp 
Yellow food color 1/4 tsp 
Ingredients for tandoori peri bites: 
Oil 2 tbsp 
Green chilies (big size) 6-7 
Chicken (boneless strips) 1 cup 
Tandoori masala 2 tbsp 
Cheddar cheese as required 
Bread crumbs as required 
Egg (beaten) as required 
Oil for frying 

Directions for tandoori peri bites: 
In a blender add coriander, cumin, garlic powder, cloves, mace, cinnamon sticks, green cardamom, black cardamom, salt, turmeric, red chili powder, Kashmiri chilies, citric acid and yellow food color. 
Blend all the spices until you get a fine powder. Your tikka masala is ready. Set aside. 
In a pan heat oil, add chicken and cook for 1 to 2 minutes. 
Then add tikka seasoning and cook for 6 to 7 minutes or until chicken is fully cooked. 
Take green chilies, deseed them and stuff them with prepared chicken and cheese. 
Now dip them in egg and then coat in bread crumbs. 
Heat oil in a pan and deep fry green chilies until light golden brown. 
Your tasty tandoori peri bites are ready to serve. 

Ingredients for achari masala: 
Salt 1 tsp 
Red chili powder 1 tbsp 
Fennel seeds 2 tbsp 
Red chili flakes 2 tbsp 
Mustard seeds 1 tsp 
Turmeric 1/2 tbsp 
Garam masala 1 ½ tbsp
Coriander seeds 2 tbsp 
Nigella seeds 2 tbsp 
Cumin seeds 1 ½ tbsp
Fenugreek seeds 1/4 tsp 
Ingredients for achari peri bites: 
Oil 2 tbsp 
Green chilies (big size) 6-7 
Chicken (boneless strips) 1 cup 
Achari masala 2 tbsp 
Cheddar cheese as required 
Bread crumbs as required 
Egg (beaten) as required 
Oil for frying 
Directions: 
In a blender add salt, red chili flakes, fennel seeds, chili powder, mustard seeds, turmeric, garam masala, coriander seeds, nigella seeds, cumin seeds and fenugreek seeds. 
Blend all the spices until you get a fine powder. Your achari masala is ready. Set aside. 
In a pan heat oil, add chicken and cook for 1 to 2 minutes. 
Then add achari masala and cook for 6 to 7 minutes or until chicken is fully cooked. 
Take green chilies, deseed them and stuff them with prepared chicken and cheese. 
Now dip them in egg and then coat in bread crumbs. 
Heat oil in a pan and deep fry green chilies until light golden brown. 
Your tasty achari peri bites are ready to serve. 

Preparation time: 15-20 minutes 
Cooking time: 25-30 minutes 
Serving: 5-6 persons




 تندوری پیری بائٹس ریسپی
تندوری مصالحہ بنانے کے اجزاء:
دھنیا 2کھانے کے چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
لہسن پاؤڈر 1چائے کا چمچ
لونگ 09-10عدد
جائفل 1عدد
دار چینی 2عدد
سبز الائچی 4عدد
کالی الائچی 2عدد
نمک 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کشمیری مرچیں 2عدد
سٹرک ایسڈ 1چوتھائی چائے کا چمچ
پیلا کھا نے کا رنگ 1چوتھائی چائے کا چمچ
تندوری پیری بائٹس بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
سبز مرچیں 6-7عدد
چکن بون لیس 1کپ
تندوری مصالحہ 2کھانے کے چمچ
چیڈر چیز حسبِ ضرورت
بریڈ کرمز حسبِ ضرورت
پھینٹے ہوئے انڈے حسبِ ضرورت
کھانے کا تیل فرائی کے لئے
اچاری مصالحہ بنانے کے اجزاء:
نمک 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
سونف 2کھانے کے چمچ
کٹی لا ل مرچ 2کھانے کے چمچ
مسٹرڈ پیسٹ 1چائے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ 1اور آدھا کھانے کا چمچ
دھنیا 2کھانے کے چمچ
کلونجی 2کھانے کے چمچ
ذیرہ 1اورآدھا کھانے کا چمچ
میتھی 1چوتھائی چائے کا چمچ
اچاری پیری بائٹس بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
سبز مرچیں 6-7عدد
چکن بون لیس 1کپ
اچاری مصالحہ 2کھانے کے چمچ
چیڈر چیز حسبِ ضرورت
بریڈ کرمز حسبِ ضرورت
پھینٹے ہوئے انڈے حسبِ ضرورت
کھانے کا تیل فرائی کے لئے
تندوری پیری بائٹس:
ایک بلینڈر میں دھنیا، ذیرہ، لہسن پاؤڈر، لونگ، جائفل، دار چینی،سبز الائچی، دارچینی، سبز الائچی، کالی الائچی، نمک، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر، کشمیری مرچیں، سٹرک ایسڈ اور پیلا کھانے کا رنگ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح بلینڈ کر لیں، تکہ مصالحہ تیار ہے۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل ڈال کر اس میں چکن ڈالیں اور ایک سے دو منٹ پکائیں۔
پھر اس میں تکہ سیزننگ ڈال کر چھ سے سات منٹ پکائیں۔
اب سبز مرچیں کاٹ کر اس میں تیار کیا ہوا چکن اور چیز بھر دیں۔
پھر ان کو انڈے میں ڈِپ کر کے بریڈ کرمز میں کوٹ کریں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں سبز مرچوں کو گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
مزیدار تندوری پیری بائٹس تیار ہیں۔
ترکیب:
ایک بلینڈ ر میں نمک، کٹی لال مرچیں، سونف، لال مرچ پاؤڈر، مسٹرڈ، ہلدی، گر م مصالحہ، دھنیا، کلونجی، ذیرہ اور میتھی ڈال کر تمام اجزااچھی طرح مکس کر لیں، اچاری مصالحہ تیار ہے۔
اب ایک پین میں کھا نے کا تیل گر م کرکے اس میں چکن ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔
پھر اس میں اچاری مصالحہ ڈال کر چھ سے سات منٹ پکائیں۔
اب سبز مرچیں لے کر ان کو کٹ لگائیں اور اس میں تیار کیا ہوا چکن اور چیز بھر دیں۔
پھر ان کو انڈوں میں ڈِپ کر کے بریڈ کرمز میں کوٹ کریں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے تیار کی ہوئی مرچوں کو لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
مزیدار اچاری پیری بائٹس تیار ہیں۔
تیاری کا وقت:  15-20منٹ
پکانے کا وقت:  25-30منٹ
افراد:  5-6


Post a Comment

0 Comments