Find Us on Facebook

header ads

Matka Biryani Recipe | SooperBestRecipes



As delicious as it looks, this matka biryani cooked in traditional way will become your next favorite biryani recipe. Cooked in clay pot and loaded with all the right flavors this recipe become a must try for biryani lovers. Give this delicious matka biryani recipe a try and ...


Matka Biryani Recipe
Ingredients for chicken marination: 
Chicken 1 kg 
Yogurt 1 cup 
Salt to taste 
Turmeric 1 tsp 
Red chili powder 1 tbsp 
Garam masala 1/4 tsp 
Green chilies (chopped) 2 tbsp 
Oil 1 tbsp 
Ingredients for gravy: 
Oil 2 tbsp 
Tomato puree 1 cup 
Onion 1 & 1/2  cup 
Ginger garlic paste 1 tbsp 
Cumin powder 1/2 tbsp 
Coriander powder 1/2 tbsp 
Bay leaf 1 
Red chili flakes 2 tbsp 
Black cardamom 2 
Cinnamon stick 1/2 inch 
Cloves 8-9 
Star anise 2 
Nutmeg 1 
Mace 1/4 tsp 
Ingredients for rice: 
Guard Basmati Rice 2 cups 
Cinnamon stick 1/2 inch 
Star anise 2 
Bay leaf 1 
Oil 1 tbsp 
Salt to taste 
Ingredients for layering: 
Green coriander as required 
Mint leaves as required 
Lemon slices as required 
Onion fried as required 
Green chilies as required 
Directions for marination: 
In a bowl add chicken, yogurt, salt, turmeric, red chili powder, garam masala powder, green chilies and oil. 
Mix all these ingredients well and marinate chicken for 15 to 20 minutes. 
Direction for gravy: 
Heat oil in a pan, add onion and cook until translucent. Add ginger garlic paste, whole spices, bay leaf and mix well. 
Add tomato puree, chili flakes, cumin powder, coriander powder and cook for 3 to 4 minutes. 
Add marinated chicken in it and cook for 8 to 10 minutes. Until chicken in 80% cooked. 
Directions for rice: 
Soak Guard Basmati rice for 25 minutes. Set aside. 
Simmer water in a pan, add salt, oil, cinnamon stick, star anise, cloves and bay leaf. 
Lastly add soaked rice and boil them until 80% cooked. Set aside. 
Directions for layering: 
Take a clay pot (matka) spread chicken gravy layer in bottom; cover it with a layer of rice. 
Repeat the same layering process; lastly top it with lemon slices, green chilies, coriander, mint leaves and fried onion. 
Drizzle yellow food color (dissolved in water) on top, cover clay pot with foil paper. 
Heat up the coals and cook biryani on it for about 10 minutes. 
Your delicious matka biryani is ready to serve. 

Preparation time: 10-15 minutes 
Cooking time: 35-40 minutes
Serving: 3-4 persons


مٹکا بریانی ریسپی
چکن میرینیشن کے اجزاء:
چکن 1کلو
دہی 1کپ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ 1چوتھائی چائے کا چمچ
سبز مرچیں 2کھانے کے چمچ
کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ
گریوی بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
پیاز 1اورآدھا کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
کڑی پتا 1عدد
کٹی لال مرچیں 2کھانے کے چمچ
کالی الا ئچی 2عدد
دار چینی آدھا انچ
لونگ 8-9عدد
بادیان 2عدد
جائفل 1عدد
جاوتری 1چوتھائی چائے کا چمچ
چاول بنانے کے اجزاء:
Guard Basmati Rice 2کپ
دارچینی آدھا انچ
بادیان 2عدد
کڑی پتا 1عدد
کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لیئرنگ کے اجزاء:
سبز دھنیا حسبِ ضرورت
پودینے کے پتے حسبِ ضرورت
لیموں کے سلائس حسبِ ضرورت
تلا ہوا پیاز حسبِ ضرورت
سبز مرچیں حسبِ ضرورت
چکن میرینیشن ترکیب:
ایک باؤل میں چکن، دہی، نمک، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، سبز مرچیں اور کھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے چکن کو پندرہ سے بیس منٹ،میرینیٹ کے لئے رکھ دیں۔
گریوی بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز، ادرک لہسن پیسٹ، ثابت مصالحے اور کڑی پتا ڈال کراچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، کٹی لال مرچیں، ذیرہ پاؤڈر اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر اس میں میرینیٹ کیا ہوا چکن ڈالیں اور آٹھ سے دس منٹ پکائیں جب تک چکن اسی فیصد پک جائے۔
چاول بنانے کی ترکیب:
Guard Basmati Rice پچیس منٹ بھگو کر رکھ دیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ایک پین میں پانی ڈال کر ابلنے دیں اور اس میں  نمک، کھانے کا تیل، دارچینی، بادیان، لونگ، کڑی پتا اور بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔
لیئرنگ ترکیب:
ایک مٹکا لیں اس میں گریوی پھیلا کر چاولوں کی تہہ لگا دیں۔
اب دوبارہ گریوی ڈال کر چالوں کی تہہ لگائیں۔
پھر آخر میں اس پر لیموں کے سلائس، سبز مرچیں، دھنیا، پودینے کے پتے اور تلا ہوا پیاز ڈالیں۔
اب اس پر پیلا کھانے کا رنگ ڈال کر فوائل پیپر سے ڈھک دیں۔
پھر کوئلوں کو گرم کرکے اس پر دس منٹ تک بریانی پکائیں۔
مزیدار مٹکا بریانی تیار ہے۔
تیاری کا وقت:  10-15منٹ
پکانے کا وقت:   35-40منٹ
افراد:  3-4



Post a Comment

0 Comments